V zadnjem času na popularnosti pridobiva kvinoja, žitarica, ki izvira iz južnoameriških Andov. Prehranski strokovnjaki so to rastlino, ki so jo za prehrano uporabljali že starodavni Inki, znova odkrili po zaslugi njenih izjemnih lastnosti. Kvinoja vsebuje veliko beljakovin, tudi čez 20 odstotkov (riž jih ima 7,5) kar je veliko več, kot jih ima katera koli druga žitarica. Poleg tega so beljakovine v kvinoji zelo kakovostne, saj imajo mnogo aminokislin, lizina, metionina in cisteina. Kvinoja vsebuje tudi škrob, sladkorje, olje (pomembno linolno kislino), vlaknine, minerale in vitamine. Je lahko prebavljiva in ima odličen okus. Kvinoja v zrnih je skuhana v 15 minutah. Primerna je tudi kot prehrana za majhne otroke in dojenčke. Lahko pripravite tako kot rižoto ali pa jo zgolj skuhate v slani vodi.
lat.: Chenopodium quinoa, Quechua kinwa
VSEBUJE: semena, velika kot gorčica imajo podobno vsebnost kot amarant, je brez glutena. Vsebuje mnogo beljakovin in mineralov, ima več magnezija in železa kot druge žitarice.
POSEBNOSTI: je pseudo-žitarica, in ni zelo poznana; v 16. stoletju je bilo sajenje quinoe in amaranta prepovedano.
Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov. | |
Sprejemam piškotke. Potrditev |