• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Biodinamiko uvrščamo med ekološke načine pridelovanja. Je najbolj učinkovita in najbolj zahtevna metoda ekološke pridelave, ki temelji na doslednem upoštevanju načel ravnovesja v naravi. V biodinamiki se dela opravijo v skladu z ustreznimi kozmičnimi energijami, ki nam jih posreduje Luna. Z delom ob ugodnih dneh glede na del rastline (list, plod, korenina, cvet) se omogoča še boljši razvoj rastline in zmanjša potreba po zaščitnih sredstvih.

Pri biodinamičnem kmetovanju se uporabljajo biodinamični pripravki, ki jih izdelujejo iz zdravilnih zelišč (kamilica, kopriva, regrat …) in mineralov, s katerimi krepimo rastline in zmanjšujemo pojav bolezni in škodljivcev. Ločimo kompostne pripravke, pripravke za škropljenje in druga sredstva ter pripravke.

 Uporabljajo se le ekološko in biodinamično pridelana semena in sadike. Dosledno se upošteva kolobarjenje in uporablja se le zrel kompost. V biodinamiki se ne uporablja gensko spremenjenih organizmov, razkuženih semen, umetnih gnojil, pesticidov in drugih kemičnih sredstev. 

Biodinamika je gospodarjenje z naravo pri obdelavi zemlje, vzgoji rastlin in živali tako, da pridobimo najkakovostnejšo hrano za prehrano človeka in istočasno skrbimo za ohranjanje zdrave plodne zemlje.

 Temelje biodinamične metode pridelovanja na kmetijah je postavil Rudolf Steiner na znamenitem Poljedeljskem tečaju leta 1924. Predstavil je povezavo med materialnim in živim principom, ki se odraža v sistemu življenja na zemlji. Razlagal je, da je zaradi usihanja življenjskih moči zemlje le-te potrebno okrepiti, ker le zdrava plodna zemlja daje zdrave rastline. Priporočil je uporabo posebnih pripravkov in ravnanje po kozmičnih ritmih od setve do spravila pridelkov, da bi rastline razvile sposobnost sprejemanja kozmičnih energij in tako zopet dobile vitalnost. Steinerjeve modrosti biodinamike je nadaljevala Maria Thun, ki je z natančnim opazovanjem in beleženjem prišla do številnih ugotovitev in jih tudi znanstveno utemeljila in knjižno predstavila.  

 

Povezave:

http://www.ajdagorenjska.si/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=14

http://ekoci.si/?p=701

http://permakulturabf.blogspot.si/2012/05/17/permakulturna-nacela/

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    17:59:53

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki