• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Voluhar je glodavec podoben podgani, s to razliko, da ima krajši rep. V nasprotju s svojimi sorodniki je vegetarijanec in se ne loti raznih žuželk ter mesnatih ogrcev, ki v našem vrtu povzročajo škodo. Je zelo vezan na vodo, zato ga v najdemo v vlažni, dobro pognojeni in rahli zemlji. Je prilagodljiva žival, njegove rove pa zlahka ločimo od krtovih. 

  • V njih ni koreninic, saj jih je pojedel
  • Rovi so bolj široki kot visoki
  • Za razliko od krta povzroča zgolj škodo

Zatiranje voluharja

Njegov naraven sovražnik so ptice roparice. Zato je pametno na rob sadovnjaka namestiti prečne palice, na katerih lahko počivajo ptice. Z njih lahko prežijo na našega sovražnika in ga z zelo hitrim napadom pogosto tudi ujamejo. Zanj neugodne so tudi mačke. Voluhar je plašna žival, ki ne mara vznemirjenja, zato ga bo nenehno igranje in preganjanje teh živali počasi pregnalo z našega vrta. Najbolj uspešne pri preganjanju voluharja iz sadovnjaka so podlasice in dihurji, zato jim poskušamo narediti potrebna skrivališča, kjer bodo prebivali in imeli mladiče. V pomoč so tudi drugi plenilci, lisicejazbecikače in tudi ježki

Zelo mu smrdi vse, kar diši po česnulimoni, zato v rove natlačimo olupke limon in pomaranč, vejice cipres in liste, cvetove ter veje bezga. Voluharju smrdijo tudi nekatere rastline, vsi denimo poznamo carske tulipane.

Že od nekdaj poznamo preprosto motilno napravo: steklenici odrežemo dno in odstranimo zamašek. Zakopljemo jo v njegove rove, najbolje tam, kjer je naredil kup, saj je to običajno stičišče več rovov. Zakopljemo čim več steklenic, ki naj bodo obrnjene v različne smeri, da bo motilnega zvoka čim več, glede na to, v katero smer piha veter. Te steklenice večkrat prestavimo, saj rad pride in jih zakoplje, da ga ne motijo. Zato učinek ne bo takojšnji, mi moramo biti vztrajnejši od njega. Lovimo ga lahko tudi v različne kupljene pasti, ki jih nastavljamo v rove. Mnogi ga znajo tudi čakati in pokončati z orodjem. Še eno past mu lahko izdelamo sami: v tla zakopljemo staro vedro, do polovice napolnjeno z vodo. Rob vedra mora biti poravnan s površino zemlje. Ko se ponoči sprehaja po površini zemlje, se zelo pogosto ujame v tako past in se utopi.

Komentarji   

 
+4 #1 vika 13:40 15-03-2013
Pozdravljeni !
Moje izkušnje z voluharjem so sledeče. Po ugotovitvi, da se je na moj vrt naselil voluhar ( gnezdo si je naredil pod starim štorom )sem v njegov rov natlačila mačje kakce. Poiskala sem vse ( vsaj upam ) njegove poti in vanj še dodatno nastavila kakce. Presenečeno sem ugotovila, da se je moj sosed nebodigatreba odselil neznano kam. Njegove poti so vsaj pri meni bile večinoma ob meji tako, da ni bilo problemov z onesnaženjem vrta.Probati ni greh.
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Nedelja, 10. december 2023    05:20:12

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki