• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Thumbnail imageZelenjavni vrt

V tem mesecu je zadnji čas, da obdelamo grede, kjer smo pobirali motovilec, radič, špinačo, por. Gredo pripravimo v sušnem vremenu, ko tla niso premokra. Prve dni tega meseca namenjamo saditvi čebule in česna. V začetku aprila v toplo gredo sejemo kumare, bučke, melone. V zavarovanih prostorih nadalje gojimo sadike, katerih setev smo opravili v marcu. V aprilu so sončni žarki lahko močni, zato pazimo, da ne prihaja do sončnih ožigov in po potrebi zavarovan prostor senčimo. Redno zračimo in zalivamo. V sredini aprila presajamo sadike solate na prosto in jih prekrijemo z vrteksom oziroma drugimi vlaknastimi pokrivali. Solato, ki je prezimila in solato berivko lahko že pobiramo iz neogrevanih plastenjakov. V nizke tunele konec meseca presajamo iz plastenjaka sadike paradižnika - pazimo na nevarnost pozebe, saj jih v tem primeru moramo primerno zavarovati s pokrivanjem s polipropilenastimi pokrivali. Na njegovo mesto pa sadimo sadike zgodnjega zelja, zgodnje cvetače in kolerabice, ki jih tudi zaščitimo pred pozebo. Na prosto sejemo pozno zelje, brstični ohrovt, ohrovt, cvetačo, ter brokoli, vendar moramo setvenico prekriti z vlaknastimi prekrivali oziroma PE folijo. Pokrivala odstranimo približno po treh tednih. Te sadike bomo presajali v prvi polovici junija. Ne pozabimo na zračenje tako setvenice, kot tudi zaprtih prostorov, tunelov, plastenjakov. Zračimo ponavadi v najbolj toplem delu dneva. Pri mladih rastlinah kapusnic (zelje ohrovt…) je zelo nevaren škodljivec kapusov bolhač, proti kateremu ukrepamo s škropljenjem z insekticidom, ko seme kapusnic kali, na primer z Basudinom.

 

Sadni vrt

V tem mesecu je sadno drevje v obdobju začetka cvetenja. Cvetenje je zelo pomembno za končni pridelek, prav tako pomembna pa je tudi oploditev, katero v večini opravijo čebele. Zelo pomembno je, da skrbimo za varstvo pred boleznimi in škodljivci. Najpogostejša bolezen v tem času je pojav škrlupa, ki lahko uniči pridelek. Proti škrlupu uporabljamo Delan SC. Pojavljajo se tudi uši, ki jih omejujemo z uporabo insekticidov.

Sadno drevje pognojimo z dušičnimi gnojili. V kolikor tal pod drevesi ne obdelujemo moramo travo redno kositi. Mlada sadna drevesa ne prenašajo trave, zato je bolje, da so tla pod drevesi brez plevela in trave (herbicidni pas).
Lahko opravimo še zimsko rez. Prve dni še lahko opravimo cepitev dreves z cepiči, ki smo jih nabirali v januarju in februarju. Najpogostejše tehnike cepljenja so; cepljenje za lub, cepljenje na živo oko, kopulacija in žlebičkanje.

Dokumenti:
pdfŠkropilni program  za jablane v ekološki pridelavi za leto 2008
Vir: Kmetijsko gozdarski zavod Maribor

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    18:02:31

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki