• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica
Majski hrošč

Majski hrošč je pogost škodljivec na naših vrtovih. Največjo škodo delajo njegove ličinke - ogrci, ki zaradi prerazmnožitve občasno naredijo veliko škodo celo na travni ruši. Pri nas se pojavljata dve med seboj podobni vrsti - poljski in gozdni majski hrošč. Poljski majski hrošč je pogostejši in malo večji od gozdnega. Razvoj majskega hrošča poteka tri leta, četrto leto pa po prezimitvi v tleh odrasli hrošči koncem aprila ali v začetku maja zlezejo iz tal in objedajo listje gozdnih in sadnih dreves. 

Samice odlagajo jajčeca najraje na sončne zapleveljene travnike. V tla odloži več jajčnih legel, skupaj do 80 jajčec. Po 4 do 6 tednih se izležejo ličinke - ogrci, ki v tem letu ne naredijo opazne škode in prezimijo po prvi levitvi v septembru. Ogrci so bele do 65 mm velike ličinke z rjavo glavo in tremi pari oprsnih nog. Telo je upognjeno v obliki črke "C" in na koncu odebeljeno. V drugem letu se sredi aprila ogrci začno požrešno hraniti, hitro rastejo in naredijo ogromno škodo. Škoda se močno poveča po drugi levitvi v juniju, ko se ogrci tretjega stadija požrešno hranijo do jeseni, ko se spet umaknejo globlje v zemljo prezimovat. Ogrci se premikajo za svežo hrano vodoravno po tleh tudi do metra na dan, s čimer povzročajo veliko škodo na rastlinah. 

Aprila tretje leto nadaljujejo z objedanjem vendar nekoliko manj požrešno in takrat škode niso tako opazne. Koncem junija ali v juliju se zabubijo in po dveh mesecih se izvalijo hrošči, ki ne zapustijo zemlje, temveč prezimijo do pomladi.
 

Zatiranje majskega hrošča

Za trato so nevarne samo ličinke, ogrci. Najbolj požrešni so ogrci drugo in tretje leto razvoja. Ti se hranijo s koreninami trav, kar se na zunaj kaže kot posledica suše. Trave rumenijo in venijo, pri hoji pa čutimo gobasto strukturo tal. Ogrci majskega hrošča so veliki škodljivci na tratah, posebno na slabših, manj pogosto košenih in gnojenih površinah. Če ugotovimo, da nam dela škodo majski hrošč, je najprej potrebno začeti z bolj intenzivno oskrbo trate. Trato vsaj tri do štiri krat letno pognojimo s specialnim gnojilom za vse vrste trav vsaj dvakrat letno pa jo prezračimo in dodamo kremenove peske. Pomembna je tudi redna košnja. Ko bomo začeli z bolj intenzivno nego trate, bodo ogrci povzročali škodo še toliko časa, da se bo trata lepo zgostila. Majski hrošči namreč ponavadi na gosto, lepo razraščeno travo ne odlagajo več jajčec. Če so ogrci le preveč razmnožili, pa za zatiranje uporabimo posebno sredstvo,ki ga dobimo v kmetijski lekarni. Lahko uporabimo insekticide z imidaklopridom.

Komentarji   

 
+16 #1 Branko M. 01:11 08-04-2013
Na twitterju sem objavil zgornjo sliko, ampak nihče mi ni znal odgovoriti, na kakšne gosenice (ogrce?) sem naletel pri premetavanju kompostnika. Očitno nimam pravih sledilcev. Ali gre morda za ogrce majskega hrošča?
Hvala za odgovor
Branko M.
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    19:34:56

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki