• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Thumbnail imageZelenjavni vrt

Ravno tako kot v maju tudi v juniju skrbimo za redno zalivanje, okopavanje, gnojenje. Da preprečimo rast plevelom tla zastiramo, predvsem potke, če tla niso prekrita s črno folijo. Na prosto presajamo sadike poznega zelja, ohrovt, brstični ohrovt, por zeleno. Sejemo nizki fižol, solato. Posevke moramo v poletnem času v začetni fazi zalivati obilneje, ker s tem preprečimo izsušitev, saj je kalitev semena odvisna od količine vlage. Pri paradižniku odstranjujemo stranske poganjke, saj rastlina s tem nastavi čim več plodov, kateri konec meseca začnejo že dozorevati.

Ta mesec na prostem pobiramo krhko listno solato. Prav tako pobiramo tiste rastline, ki smo jih sejali marca, kot so grah, korenček, rdeča pesa, peteršilj, poletna cvetača, mlada čebulo, zgodnje zelje. Konec meseca so že prvi plodovi kumar in bučk, če so bili ob presajanju zavarovani s pokrivali (15-20 dni). Prazne gredice obdelamo le površinsko. Na tako površino presajamo sadike endivije, radiča, kitajskega kapusa in podzemne kolerabe. Po potrebi uporabljamo sredstva za varstvo rastlin.


Sadni vrt

Redno skrbimo za varstvo pred boleznimi in škodljivci. Najpogostejši škodljivci so uši in pepelaste plesni. V sredini meseca škropimo proti jabolčnemu zavijaču. Še vedno je nevarno, da se pojavi škrlup. Ta mesec moramo opraviti redčenje plodov, katerega opravimo ročno, takrat ko plodiči dosežejo velikost lešnika. Breskve redčimo na deset cm, jablane in hruške na dva plodiča na cvetni šop. Pravočasno redčenje doprinese k debelejšim in kvalitetnejšim plodovom, ter zmanjšamo možnost, da bi sadno drevo rodilo vsako drugo leto.
Tiste veje, ki so nezaželene in bohotivke izrezujemo in pinciramo, najpogosteje rastoče v notranjost krošnje. Izvedemo upogibanje pri mladih sadnih rastlinah, s tem omogočimo oblikovanje drevesa, boljše izkoriščanje svetlobe in pospešitev rodnih brstov. 

Obiramo češnje, zgodnje breskve, hruške, marelice, slive. Ko češnje in marelice oberemo, jih obrežemo, zmerna rez ter rez previsokih dreves. Rane po rezanju zamažemo s cepilno smolo. 
Ne pozabimo na urejenost tal pod sadnimi rastlinami.

Thumbnail image

* setveni koledar je vpisan v register avtorskih del pri AAS, številka R-073/04

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Nedelja, 10. december 2023    06:16:06

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki