• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

EKOLOŠKO KMETIJSTVO

s7.thumbEkološko kmetijstvo je posebna oblika kmetijske pridelave, ki poudarja gospodarjenje v sožitju z naravo. Je trajnosten način kmetovanja, ki upošteva kmetijo kot enovit oziroma celovit in trajnosten sistem, na osi tla-rastline-živali-človek in je njegova poglavitna skrb ravnovesje vseh vključenih elementov. Poseben poudarek pri ekološkem kmetijstvu je dan ohranjanju rodovitnosti tal z večanjem humusa in uporabo organskih gnojil. Dobra priprava tal je ključnega pomena v razvoju krepkih rastlin, ki se ob v naravnem sistemu ob pomoči koristnih živali lažje upirajo "škodljivcem" in boleznim. Na ekološki kmetiji se pridela kakovostna prehrana, ki prispeva k dobremu počutju in zdravju živali ter s tem h kakovostni prireji tako mesa, kot tudi mleka in jajc. Cilji ekološkega kmetijstva je pridelati zdrava živila, brez ostankov sintetičnih sredstev, zagotoviti živila brez gensko spremenjenih organizmov (GSO) in aktivno zaščititi okolje.

Nadzorstvo nad ustreznostjo oznake eko- bo živilo vršijo kontrolne organizacije, upoštevaje ustrezen nadzor nad pridelavo in predelavo živila. Z izvajanjem kontrole zagotavljajo zaščito potrošnika, pa tudi varstvo okolja in naravnih danosti. S Pravilnikom o ekološki pridelavi in predelavi je določeno, kaj ekološki kmet sme in česa ne. Prepovedana je uporaba kemično-sintetičnih sredstev, GSO, zdravljenje živali s kemoterapevtiki … Ob ugotovitvi nepravilnosti, se lahko ukine pravica do uporabe ekooznake, odvzete so subvencije države, lahko pa sledi izključitev iz sistema ekološkega kmetovanja.

Zakonodaja
Predpisi, ki urejajo ekološko kmetijstvo v Sloveniji so:
  • Pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil (Uradni list RS, št. 128/06, 21/07 - popr., 37/07)
  • Pravilnik o določitvi območij v Republiki Sloveniji, ki so primerna za ekološko čebelarjenje (Uradni list, št. 52/03),
  • Evropska Uredba sveta (ES) št. 834/2007 z dne 28. junija 2007 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov in razveljavitvi Uredbe (EGS) št. 2092/91
Za več informacij o ekokmetijstvu kliknite tukaj.

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    19:32:52

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki