• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Zaradi izčrpanosti zemlje, predvsem z dodajanjem umetnih gnojil in previsoke intenzivnosti pridelave (pridelati čim več, v čim krajšem času na čim manjši površini), moramo vrniti zemlji nazaj to, kar smo ji odvzeli. Izčrpali smo jo namreč hranil in mineralov, porušil se je pH.

Zemlja je zdrava, če so v njej mikroorganizmi, deževniki, glive,…Z naravnimi organskimi gnojili lahko zemljo obogatimo in jo trajnostno vzdržujemo tudi za naše prihodnje generacije. S kompostom izboljšamo strukturo tal  (pri glinastih tleh se izboljšata drenaža in zračnost, peščena tla pa dobijo sposobnost zadrževanja vode in hranil), dvignemo pH zakisani zemlji, zmanjšamo erozijo tal in povečamo zadrževanje vode v tleh. Kompost v tleh zavira razvoj glivičnih in bakterijskih bolezni ter zagotavlja zalogo dostopnih hranil in mineralov za rastline.

Kompost lahko za manjše potrebe pridelamo doma, za večje površine pa je priporočljivo, da nabavimo kompost prvega kakovostnega razreda pri slovenskih proizvajalcih, ki imajo strožje zakonodajne ukrepe pridelave v primerjavi z uvoženim kompostom, za katerega ni potrebna dodatna analiza oz preverba, kaj je dejansko v vrečah.

Pri vrtičkarjih je priporočljivo, da pred vnosom različne mešanice zemlje in komposta naredijo analizo zemlje (kislost zemlje, vsebnost organskih snovi,…), saj vsak vrt potrebuje individualni pristop.

Največ pa lahko prispeva tudi splošno prebivalstvo, ki ločuje odpadke in pravilno razvršča hrano, ki sodi oz. ne sodi med biološke odpadke.


Primer dobre prakse avstrijske Ekoregije Kaindorf

Avstrijsko združenje občin je vzpostavilo lokalno znamko »Ökoregion Kaindorf« v sklopu katere nosi pomemben del vgrajevanje komposta na kmetijske površine in s tem izboljšanje humusne sestave tal (Humusaufbau). Gre za primer celovitega vsebinskega marketinga, ki za svoje aktivnosti uporablja okoljske vsebine, ki so podlaga za zdravje lokalnega prebivalstva. Znotraj tega združenja deluje podjetje Sonnenerde, ki iz bioloških odpadkov pridobiva nov produkt – biooglje, ki ga tržijo pod sloganom »Najboljša zemlja pod soncem« (Die beste Erde unter der Sonne).

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Sreda, 17. april 2024    15:09:41

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki