• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Thumbnail imageZelenjavni vrt

V kolikor nam januarja temperature niso dopuščale priprave tople grede, lahko to storimo sedaj ob suhem in toplejšem vremenu. Ta se pripravi tako, da vanjo nanesemo do 60cm plast svežega hlevskega gnoja, nato 10cm preperelega hlevskega gnoja, po vrhu pa še 20cm vrtne zemlje. V tako pripravljeni topli gredi po petih dneh sejemo zelje, cvetačo, kolerabico, solato. Če imamo na razpolago ogrevan rastlinjak lahko sejemo tudi paradižnik, papriko, jajčevce, solato. Primeren čas je prav tako za sajenje sadik paradižnika in zgornje kolerabice v ogrevan rastlinjak oziroma drug primeren ogrevan prostor, če je setev bila opravljena v januarju. Toplotno manj zahtevne rastline lahko sejemo v neogrevan plastenjak (navadni rastlinjak), to so mesečna redkvica, špinača. Da bo vznik hitrejši posevek prekrijemo z vrteksom (folijo).
Februarja v toplejših krajih že sadimo na prosto krompir, predvsem zgodnjega, ter sejemo grah. Setev korenčka, peteršilja in redkvice opravimo v nizkem tunelu.
Če tla niso več prekrita s snežno odejo in ne zmrzujejo potem pobiramo por, motovilec ter črni koren.

Sadni vrt

V februarju sadno drevje v glavnem še počiva. Odstranjujemo tiste veje, ki jih je zima poškodovala. Če ni več snega in prehudega mraza, v toplejših krajih pričnemo z obrezovanjem. V tem času lahko opazimo na sadnem drevju jajčeca škodljivcev kot so listne uši, kapar, ter rdeča sadna pršica. Na osnovi tega opažanja kasneje škodljivce zatiramo s sredstvi za varstvo rastlin.
V januarju so se nabirali cepiči koščičarjev, zdaj pa je primeren čas za nabiranje cepič pečkarjev, kot so jablana in hruška. Cepiči naj bodo enoletne mladike iz zdravih matičnih dreves. Mladike povežemo v šope označimo in shranimo v mivko ali vlažen pesek, na hladen ne presuh prostor, lahko v hladilnik, s tem da jih zavijemo v mrzlo krpo in damo v večkrat preluknjano plastično vrečko. Na hladnem cepiči ne odženejo, obenem pa vlaga prepreči njihovo izsušitev. 
V drugi polovici februarja sadimo jagodičevje kosmulje, ribez in tiste vrste sadnega drevja, ki odžene zelo zgodaj. Pri tem upoštevamo dejstvo, da tla ne smejo biti zmrznjena.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Nedelja, 10. december 2023    06:37:34

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki