• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Thumbnail imageZelenjavni vrt

Ker se vročina stopnjuje padavine so redke oziroma jih ni, prihaja do suše, zato pričnemo z namakanjem, saj so zdaj rastline v polni rasti. Da dosežemo kvaliteten pridelek moramo poleg namakanja rastline tudi redno dognojevati. Plodovke potrebujejo gnojilo z večjim deležem kalija in fosforja, kot ostale rastline. Poskrbimo za redno sprotno obiranje plodov paprike, paradižnika, kumar, jajčevca saj preprečimo porabljanje hranil za dozorevanje semen v plodovih. Še vedno lahko sejemo korenček, endivijo, radič, črno in belo redkev, kolerabico. Presajamo pa zeleno, por, cvetačo, endivijo in radič.

Sladki komarček in gomoljasti janež sejemo v drugi polovici julija. Pobiramo solato, korenček, rdečo peso, zelje, ohrovt, nizek in visok stročji fižol. Pospravimo jesenski česen, ter iz čebulčka gojeno čebulo, ob lepem vremenu. Ob vlažnem in toplem podnebju se na rastlinah predvsem kumarah pojavlja plesen, katere zatiramo s sistemičnimi fungicidi.

V primeru, da so tla zelo suha jih moramo pred setvijo dobro prepojiti z vodo in šele nato sejati rastline. Plodove rastlin v vročih dneh pobiramo v zgodnjih jutranjih urah, saj s tem rastlino ogrožamo najmanj.


Sadni vrt

Visoke poletne temperature ponavadi spremlja suša. Posledice suše lahko sadne rastline občutijo več let. Suši se izognimo z zalivanjem in namakanjem. Skrbimo za zaščito pred škrlupom in plesnim, ter jabolčnega zavijača. Od 20. julija do 20. avgusta opravljamo poletno rez. S poletno rezjo osvetljujemo drevesno krošnjo, kar omogoča boljše obarvanje plodov. Pri tej rezi odstranimo odvečne veje, bohotivke, ter upogibamo veje. 

Obiramo maline, jabolka, breskve, marelice, zgodnje hruške. Po obiranju malin, grm malin porežemo in razredčimo. Ta mesec se že opazi kako velik bo končni pridelek. Redno obdelujemo prostor pod drevesi.

Thumbnail image
 
 

* setveni koledar je vpisan v register avtorskih del pri AAS, številka R-073/04

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    18:05:55

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki