• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

VARSTVO KOŠČIČARJEV

Po razmeroma topli zimi in ob visokih dnevnih temperaturah v drugi polovici februarja je sadno drevje že začelo odganjati. V toplejših območjih so nekateri koščičarji tik pred cvetenjem, večinoma pa so cvetni popki napeti ali že z vidnimi zelenimi vršički. V tem razvojnem stanju je pravi čas za škropljenje koščičarjev z bakrovimi pripravki za preventivno varstvo pred nekaterimi glivičnimi obolenji. Preventivno škropljenje je pomembno še zlasti za zatiranje breskove kodravosti pri breskvah in nektarinah. Škropljenje je potrebno opraviti pred dežjem. Uporabite lahko enega izmed naslednjih bakrovih pripravkov: Bordojska brozga Caffaro, Bordojska brozga Scarmagnan, Champion 50 Wp, Cuprablau Z, Cuprablau Z Ultra, Kocide df, Kupro 190 Sc, Modra galica Scarmagnan, Nordox 75 Wg ali Ramin 50. Z istimi pripravki lahko poškropite tudi marelice, slive, češplje in višnje za varstvo pred listno luknjičavostjo koščičarjev. 
vir: Kmetijski Inštitut SlovenijeMarec - splošni nasveti

 

Thumbnail imageZelenjavni vrt

Vrtne grede za vzgojo zelenjave je najbolje pripraviti v jeseni, ko tla še ne zmrzujejo, tako se čez zimo hlevski gnoj dovolj razgradi in spomladi grede samo pregrabljamo in poravnamo. Po potrebi gnojimo z mineralnimi gnojili, ki jih seveda vtremo v tla. Tla gnojimo vedno glede na analizo tal, ki jo opravimo na vsaka 3-4 leta.
V pripravljene grede lahko opravimo zgodnjo setev, pod pogojem da je vrhnja plast segreta na 5°C - korenček, mesečna redkvica, grah, solata, špinača, peteršilj, s tem da posevke pokrijemo z vrteksom (folijo). Vse kar sejemo v vrste pozneje ko ima rastlina 3-5 listov redčimo.
Nakaljen krompir sadimo tam, kjer so kraji s toplejšo klimo in je prst dovolj topla ter zračna. V prvi polovici marca v zaprto gredo sejemo zgodnjo zelje, cvetačo, ohrovt, rdečo peso, zeleno, por, blitvo, glavnato solato. Ne pozabimo, da po vzniku gredo zračimo v opoldanskem času, zalivamo pa zjutraj in ne zvečer, saj s tem možnost okužb močno zmanjšamo. Tiste setve, ki smo jih opravili pretekli mesec v tem mescu pikiramo. 
Na prostem pobiramo še por, črni koren v kolikor ga nismo pobrali že prej. Pobiramo še radič štrucar in motovilec, seveda prej ko nam uide v cvet.

Sadni vrt

Ob prvem toplejšem vremenu bo sadno drevje vzbrstelo. Marca je idealen čas ko se lotimo obrezovanja, saj s tem damo drevesu primerno obliko, uravnavamo razmerje med rastjo in rodnostjo in kar je zelo pomembno, skrbimo za primerno osvetlitev krošnje. Pri rezi izrežemo vse poganjke, kateri za vzgojo niso pomembni, bohotivke, tiste ki rastejo v notranjost in izrojene veje. Katero koli sadno rastlino obrezujemo poskrbimo, da sta krošnja ali grm dovolj osvetljena.
Če imamo v sadnem vrtu prisotna starejša drevesa, jih v marcu pomladimo, tako da odrežemo vrh, stranske veje pa speljemo na položnejše veje.
V marcu opravimo predspomladansko škropljenje ob napadu listnih uši, rdeče sadne pršice in kaparja. Taka drevesa poškropimo v fazi brstenja z belim oljem, lahko pa dodamo še bakreni pripravek. Opravimo še gnojenje s fosforjem, kalcijem in dušikom. Marca se prične zatiranje bolezni, kot so breskova kodravost in škodljivcev, kot so uši.
Če so na sadnem drevju nastale poškodbe od mraza ali zajca, moramo dvignjen lub okrog razpoke odstraniti, rano pa premazati s cepilno smolo.
Ker tla niso več zmrznjena sadimo ta mesec sadno drevje in jagode. Pri nasadu jagod pa odstranimo posušene, poškodovane liste, zrahljamo zemljo in dodamo zastirko, če niso posajene na foliji.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Nedelja, 10. december 2023    06:04:25

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki