• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Thumbnail imageZelenjavni vrt

Mesec maj je mesec, ko je dela v vrtu veliko. Skrbimo za redno okopavanje, zalivanje posevkov in sadik rastlin, ki smo jih pretekli mesec sadili oziroma presajali na prosto. Zalivamo v jutranjih urah, s čimbolj postano vodo oziroma deževnico. V maju se zaradi toplih in sončnih dni pojavlja izhlapevanje vode tako iz tal, kot iz rastline. Da pa se temu izognemo je tla dobro zastirati z zastirko iz slame, listja, pokošene trave… S tem pa obenem ohranjamo primerno strukturo tal. V drugi polovici maja oziroma po ledenih možeh presadimo na prosto iz tople grede sadike paradižnika, paprike, jajčevca, kumar in zelene. Če smo konec marca ali v začetku aprila v tunele sejali glavnato solato jo lahko zdaj pobiramo. V tunel pa lahko posejemo še solate za poletno pridelavo, le da naj bodo sorte odporne na vročino, ter uhajanje v cvet. Direktno na prosto sejemo korenček, rdečo peso. Presajamo še sadike zelja, zelene, cvetače, pora. Konec meseca pri visokem paradižniku odstranjujemo zalistnike, s tem pa dosežemo razvoj močne zdrave rastline. Paradižnik moramo privezati ob primerno oporo. Pri nizkem paradižniku stranskih vej ni potrebno odstranjevati. To je tudi zadnji čas, da osipamo pozni krompir. Ker ni več nevarnosti slane, lahko iz gred odstranimo zaščitna pokrivala. Če je bilo vreme ugodno pobiramo prvi pridelek špargljev.


Sadni vrt

Cvetenje drevja se bliža koncu. V času cvetenja drevja ne škropimo, razen če pride do velike okužbe škrlupa, škropimo z sredstvi proti glivičnim boleznim, ne dodajamo pa insekticidov. Na listu se škrlup kaže kot pege, na plodu pa v obliki rakastih poškodb. Skrbimo za varstvo pred ušmi. Po napadu uši se listi kodrajo in zvijajo. Ta mesec že zorijo zgodnje sorte češenj. Pobiramo prve zrele jagode. Ko obiramo jagode odstranjujemo tudi poškodovane in nagnite plodove, drugače se gniloba širi na ostale zdrave plodove jagod. Jagode po obiranju okopljemo, dognojimo in porežemo vse živice, ki jih ne potrebujemo za nadaljnje razmnoževanje, za čim boljšo rodnost. 

V češnjevem nasadu nastavimo rumene lepljive plošče za ulov češnjeve muhe. Zgodnje sadje je najbolje čim prej porabiti. Češnje se obirajo s peclji, ravno tako višnje, brez pecljev le za takojšnjo uporabo.

Thumbnail image


* setveni koledar je vpisan v register avtorskih del pri AAS, številka R-073/04

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Sreda, 17. april 2024    13:19:18

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki