• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica
Thumbnail imageVrtna opravila ta mesec niso vabljiva, saj so povečini tla pokrita s snežno odejo. Lahko pa se kljub temu ukvarjate s svojim vrtom. Planirate novo sajenje, iščete drugačne, nove rastline in sadike, katere bodo krasile Vaš vrt v tem letu.

 

 


Zelenjavni vrt

V toplo gredo ali ogrevan prostor posejemo v setveni zaboj glavnato solato. V zaprt prostor, kot so npr. nizki tuneli, lahko, če nam vremenske razmere dopuščajo, posejemo glavnato zelje, rezivko, radič, motovilec. Ta mesec lahko že dognojujemo nasad artičok, belušev in odstranjujemo morebitne odmrle dele rastlin. Pripravimo se na siljenje radiča. V januarju oz. v zimskih dneh je idealen čas za pripravo setvenega načrta za ureditev, ter razporeditev vrtnin za prvo spomladansko setev in sajenje. Ne pozabimo na dokup semen, ki jih potrebujemo. Po prvem krajcu sejemo baziliko, jajčevce, papriko in paradižnik v setvene zabojčke, le-te pa postavimo na topel in svetel prostor. V posode na toplem mestu sejemo še lubenice, kumare in melone. V nasadih špargljev porežemo stebla, saj s tem zmanjšamo napad bolezni in škodljivcev.


Sadni vrt

V krajih s toplim podnebjem začnemo z rezjo malin, kosmulj, ribeza, jablane, hruške in oljke.

Pognojimo in pripravimo tla za spomladansko sajenje. Mlada drevesa zavarujemo pred zajci z zaščito oz. z odvračali. Da bi zmanjšali pokanje lubja, debla premažemo z beležem. V toplejših krajih zacvetijo mandeljni, ponekod drugod pa se pojavijo cvetovi na leski. Če vreme dopušča, oz. v toplejših krajih, seveda če tla niso zamrznjena, pripravimo jame za presajanje oljk ter sadnih dreves in grmov. Zamenjamo polomljene kole, popravimo ali napnemo žično oporo. Januar je primeren čas za pripravo potaknjencev (cepičev), katere shranimo v primeren prostor, zavarovan pred vetrom in mrazom (lahko jih zavite v folijo shranimo v hladilniku). Potaknjence pokrijemo s peskom in fino prstjo, da ohranijo primerno vlažnost. Ne pozabimo na zaščito proti breskovi kodravosti, pepelasti plesni na jablanah, ter proti kaparjem. Redno pregledujemo posode s skladiščenim sadjem, ter po potrebi odstranimo, poškodovane, plesnive in nagnite. 
Če ni snega in zemlja ne zmrzuje lahko postavimo pasti za voluharje na praznih vrtnih gredah. Eden izmed lahkih načinov za ulovitev voluharja je, če ob vhodu v rov postavimo past (posodo) z vodo.


Kompost

Če je vlage preveč, lahko leta povzroča gnitje komposta. Dobro je, da v tem primeru zreli kompost pokrijemo s ponjavo ali plastično folijo.

Thumbnail image

* setveni koledar je vpisan v register avtorskih del pri AAS, številka R-073/04

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    17:52:09

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki