• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Bramorji so majhna družina kobilic. Vanjo uvrščamo okoli 60 opisanih vrst, ki so vse prilagojene za kopanje pod zemljo. Prehranjujejo se z deževniki in drugimi organizmi, ki živijo v zemlji ter s koreninicami rastlin. Kljub majhnemu številu vrst so bramorji, ki živijo v bližini človeka (npr. na obdelanih površinah), splošno prepoznani kot škodljivci, saj lahko ob pomanjkanju nevretenčarskega plena napadajo tudi kulturne rastline. Živijo v sistemu podzemnih rovov, ki si jih z močnimi sprednjimi nogami izkopljejo pod zemljo. Posamezni rovi so široki po nekaj centimetrov, končujejo pa se s kamricami, namenjenimi odlaganju jajčec. Te so približno velikosti teniških žogic. Omrežje rovov, ki jih utrdijo z rastlinskim materialom, poteka tik pod površjem, od njega pa se navzdol odcepljajo navpični rovi, ki so lahko globoki do nekaj metrov.

Z rahljanjem obdelovalne zemlje ustvarja človek bramorjem zelo ustrezen življenjski prostor. Kadar se ti v njej preveč razmnožijo, pričnejo obžirati tudi rastlinske gomolje, korenine in poganjke, zaradi česar velja na primer navadni bramor za škodljivca.
 

Zatiranje bramorja

Zatiramo jih zgodaj poleti z uničenjem gnezd, ki jih izkopljemo na gredah, pognojenih s hlevskim gnojem. Odraslim bramorjem nastavljamo lončke, ki so do roba zakopani v tla in vanje padajo med nočnimi pohodi. Lahko jim v rove vlijemo milnico in jih s tem prisilimo, da pridejo na površje. Nato jih ročno poberemo. 

Obstaja še en način, ki pa ni najbolj ekološko primeren. V njihove rove, ki so tik pod površjem, lahko zlijemo malo jedilnega olja, pomešanega z vodo. V juniju se iz jajčec izleže naraščaj (približno 200 - 300 na enega bramorja ). Najdemo ga, če sledimo rovu. Pokapljamo ga z jedilnim oljem, nakar zalijemo gnezda z vodo. Pozorno opazovanje vrta in okopavanje pri zatiranju bramorja precej pomaga, da se ne razmnoži preveč. 

Med naravnimi sovražniki se z bramorji rad posladka škorec, če imate na vrtu krta pa je v tem primeru tudi on zelo koristna žival.

Komentarji   

 
+6 #1 lillla 10:55 03-06-2014
zakaj se bramor pojavi
hvala
lillla
Citat
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    19:27:53

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki