• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

29. 10. 2013 - FOTONA - PILOTNI FOTOVOLTAIČNI NAMAKALNI SISTEM

logo leader m

LEA Pomurje je v okviru istoimenskega projekta pristopila k izgradnji pilotnega fotovoltaičnega namakalnega sistema (krajše FOTONA). Namen projekta je ljudem približati možnost uporabe obnovljivih virov energije v kmetijske namene. Namakanje vrtnin je čedalje bolj potrebno zaradi vse pogostejših suš v času vegetacije rastlin. Vzorčna analiza je pokazala primernost pilotne izgradnje fotovoltaičnega namakalnega sistema na območju LAS Pri dobrih ljudeh. Na omenjenem območju se nahaja podtalnica relativno visoko, prav tako ima območje zadostno količino sonca. Projekt je sofinanciran v okviru Javnega poziva za načrt izvedbenih projektov lokalne akcijske skupine LAS pri dobrih ljudeh za območje partnerskih občin Beltinci, Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje, Lendava, Odranci, Turnišče in Velika Polana za leto 2012. Pri izvedbi projekta sta vključena tudi partnerja Občina Turnišče in Društvo Perika.

ČRPANJE PODTALNICE
Tehnične okvirje iz teoretičnega dela dokumentacije so želeli preizkusiti pri praktičnem delovanju sistema. Iz tega razloga je bil postavljen pilotni demonstracijski namakalni sistem za namakanje štirih gred skupne velikosti 200 m2. Pomembni sestavni deli sistema so vrtina s črpalko, zbiralniki vode oziroma rezervoarji, fotovoltaični sistem in namakalna oprema. Ker so na omenjenem območju pretežno peščena tla, je mogoče vodo iz podtalnice zagotoviti z zabijanjem cevi v zemljo. Zadostuje, da se cev zabije do globine 5 m. S pomočjo črpalke se skozi cev črpa podzemna voda v rezervoarje. Vrtna črpalka polni rezervoarje s kapaciteto 1000 l/h. Rezervoarje se uporablja za zbiranje vode in ustvarjanje pritiska, saj namakanje ne poteka direktno. V rezervoarjih je možno je shrani 4 m3 vode. Nameščeni so na jekleni konstrukciji in postavljeni na višino 1,5 m. Taka višina zagotavlja delovni tlak za namakalne cevi. Na izpustu so vsi štirje rezervoarji povezani med sabo, kar omogoča polnjenje in praznjenje vode, kot tudi povezavo med rezervoarji.

BREZPLAČNA ZELENA ELEKTRIČNA ENERGIJA
Potrebno električno energijo za pogon črpalke proizvajata dva sončna panela standardnih dimenzij. Sončna panela sta nameščena pod kotom na jekleni konstrukciji. Za pravilno delovanje sistema skrbi solarni regulator nameščen v posebni kovinski škatli. V tej škatli sta še nameščena razsmernik in dva akumulatorja. Uporaba akumulatorja omogoča shranjevanje električne energije za od sonca neodvisno delovanje črpalke, ki zagotavlja črpanje 4000 litrov vode brez sonca. Ker solarna modula proizvajata enosmerno napetost, črpalka pa za delovanje potrebuje izmenično napetost je vgrajen razsmernik. Naloga razsmernika je pretvorba 12V enosmerne napetosti v 220 V izmenično napetost.

KAPLJIČNO in NAMAKANJE s poroznimi cevmi
Pod zemljo med gredami je speljan glavni razvod, od koder se odcepi na posamezno gredo. Pri demonstracijskem namakalnem sistemu so se uporabile kapljične in porozne namakalne cevi. Za namakanje posamezne grede (50 – 60 m2) zadostuje 100 m cevi. Testiranje je pokazalo da porozne cevi porabijo večjo količino vode kot kapljične. Poraba porozne 100 m cevi je 400 l/h, med tem ko kapljična 100 m cev porabi 280 l/h. Namakanje večjega dela vrtnin se izvaja namreč z kapljičnim namakanjem. Prednosti kapljičnega namakanja so manjša poraba vode in delovanje sistema z nižjimi tlaki.

NADGRADNJA SISTEMA
Pilotni fotovoltaični namakalni sistem nam služi tudi za model za nadgradnjo sistema. Zavedamo se, da je tak sistem je možno skoraj v celoti avtomatizirati. Pri avtomatizaciji sistema je mišljeno predvsem vklop in izklop črpalke, vklop namakalnega sistema v primeru potrebe po vlagi rastlin, postavitve senzorja za dež, itd. Upamo, da bomo v prihodnosti uspeli v tem smeri nadgraditi in avtomatizirati sistem in predvsem pripraviti tehnično dokumentacijo.

TEHNIČNA DOKUMENTACIJA
Prav priprava tehnične dokumentacije s tem povezanih navodil / karakteristik sestavnih delov za postavitev so ključnega pomena za nadaljnji razvoj takih sistemov na območju. V kolikor vas sistem zanima, se obrnite na LEA Pomurje in vam bodo posredovali potrebne podatke.

fotona M 

Slika3 m

Slika1 m

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    19:12:43

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki