• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Thumbnail imageZelenjavni vrt

Opravljamo redna opravila (okopavanje, zalivanje). Sproti pobiramo pridelke. Pri visokem paradižniku odstranimo vrh, saj s tem plodovi normalno dozorijo. Direktno na prosto sejemo špinačo in motovilec, katero služi za zimsko solato. Radič in endivijo v drugi polovici avgusta presadimo v tunele, kjer bodo prezimile.

Na praznik gredicah lahko sejemo rastline za zeleno gnojenje oziroma podor. Posevek po osmih tednih pokosimo, ga pustimo na gredi da ovene in ga kasneje podkopljemo v tla. Lahko pa pustimo čez zimo in ga v tla podkopljemo spomladi.


Sadni vrt

Ker so še vedno visoke poletne temperature, ter sušna obdobja moramo rastlinam pomagati z zadostno količino vode ali z zalivanjem oziroma namakanjem, s tem pa preprečimo večjo škodo. 

Spet sadimo jagode. Sadimo vedno kakovostne sadike. Pri nasadu jagod, je dobrodošlo zagotoviti namakanje. Jagode sadimo na črno polietilensko folijo. Še vedno lahko izrezujemo odvečne poganjke, ter upognemo veje. 

V tem mesecu pomlajujemo stara drevesa. Opravimo škropljenje poznih okužb škrlupa. Pri škropljenju nujno upoštevamo karenco. Karenca je čas, ki preteče od škropljenja do spravila pridelka. Konec meseca lahko cepimo na speče oko, za katere cepiče uporabimo tik pred cepljenjem. V vetrovnem in sončnem vremenu ne cepimo. Obiramo zgodnje sorte jablan, hrušk, breskev, maline, slive, ribez, kosmulje. V avgustu pripravimo shrambo in primerno embalažo za sadje.

Opravila na kmetiji v avgustu

* setveni koledar je vpisan v register avtorskih del pri AAS, številka R-073/04

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Nedelja, 10. december 2023    06:37:11

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki