• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Thumbnail imageZelenjavni vrt

Če še ni slane pobiramo pridelek kumar, bučk, paprike, jajčevca, stročjega fižola, krhko listno in mehko listno solato, katera setev je bila opravljena v prvi polovici avgusta. Poberemo korenček posejan v maju in juniju.
Konec oktobra v zasipnico shranimo korenovke, kot so korenček, rdeča pesa, črna redkev, repa, zelena, korene peteršilja in pastinaka. Zasipnico pripravimo v kleti. Da preprečimo gnitje v zasipnicah, shranjujemo samo suhe in zdrave korene. V tem mesecu dozoreva zelje namenjeno za kisanje. Zimsko solato, endivijo in radič zavarujemo pred mrazom z nizkim tunelom. Lahko še sejemo motovilec. V oktobru pa je najbolj primeren čas za zemeljska opravila na praznih gredicah.

Sadni vrt

Vstopili smo v jesenski čas, v obdobje hladnega in mrzlega vremena. Drevesa se že počasi pripravljajo na zimo. Škropimo breskova drevesa z bakrenimi pripravki, za zavarovanje pred breskovo kodravostjo v prihodnjem letu. Obiramo pozne jesenske in zimske sorte jablan, hrušk, kutin. Kutino obiramo vse do slane, saj s čim poznejšim obiranjem kutine dosežejmo prijetnejšo aromo ploda. Sadje obiramo previdno, po obiranju preberemo ter shranimo. V drugi polovici meseca dozorevajo kakiji, obiramo ga šele ko se začne barvati. 
Konec meseca že nabavimo sadike novih sadnih rastlin. Preden se lotimo sajenja novih sadik sadnega drevja, moramo izbrati primeren prostor. Tla predhodno dobro pripravimo. Pazimo na vrste in sorte rastlin, ki za normalno rodnost v svoji neposredni bližini potrebujejo opraševalno sorto (hruške, jablane…), saj se ne morejo opraševati z lastnim cvetnim prahom. Izbiramo zdrave pravilno razvite sadike. Najbolje je če sajenje opravimo jeseni, kot spomladi. Jeseni sajene sadike spomladi, bolje odženejo, saj se rastline pred zimo že ukoreninijo in tla založijo z vodo. Sadilne jame izkopljemo tri tedne pred sajenjem. Pri izkopu sadilne jame ločimo živico in mrtvico, sama velikost jame pa je odvisna od lastnosti tal (slabša tla, večja sadilna jama). Živico pomešamo z kompostom oziroma šoto, ter jo usujemo na dno jame. Nič ni narobe če dodamo gnojilo za založno gnojenje, vendar brez dušika. V tako sadilno jamo posadimo izbrano sadno rastlino, ter zasujemo z zadostno količino zemlje in zemljo večkrat potlačimo. Ob sajenju dodamo tudi mineralna gnojila in hlevski gnoj, vendar ne neposredno na korenino, s tem preprečimo ožige. Ne pozabimo, da sadike potrebujejo oporo, to postavljamo ob sajenju. Za oporo uporabljamo lesene kole. Po sajenju sadna drevesa zalijemo.

Opravila na kmetiji v oktobru

* setveni koledar je vpisan v register avtorskih del pri AAS, številka R-073/04

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    19:11:51

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki