• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Thumbnail imageZelenjavni vrt

Prve dni meseca pobiramo pozno sejan korenček, rdečo peso, redkev, zelje, listni in brstični ohrovt, radič, endivijo. Če prezimnih solat še nismo zaščitili z tunelom je zdaj zadnji čas. Če se obetajo zelo nizke temperature, čez obstoječi tunel postavimo še enega, tako da je med njima 15cm zraka. To daje več toplote. 
Redno pregledujemo zasipnico. Temperatura v kleti, kjer imamo zasipnico naj bo 1°C in 90% vlaga.
Če nam vreme dopušča, lahko tla še prelopatamo, brazde pa pustimo čez zimo odprte (površine ne zravnamo).

Sadni vrt

Listje je v glavnem že odpadlo. V tem mesecem sadno drevje zavarujemo pred divjadjo in zajci, ki lahko čez zimo napravijo precej škode. Najboljša zaščita je postavitev ograje v nasadu, če je to mogoče, drugače pa vsako sadno drevo posebej ovijemo s smrečjem, kartoni, žičnimi pletivi (v primeru manjšega števila sadnih rastlin). 
Sproti pograbimo odpadno liste, ga sežgemo oziroma globoko zakopljemo, s tem preprečimo širjenje bolezni katere prezimijo na listih. Sadno drevje lahko škropimo z bakrenim pripravkom, kot preventivo za preprečitev bolezni. Skrbimo za zatiranje voluharja z nastavljanjem pasti, strupenih vab, z izpušnimi plini. Voluharja odženemo tudi s tem, če ob sajenju posadimo sadiko v žičnati koš iz pocinkanega žičnatega pletiva z 13-15mm odprtine, rob žičnega koša mora iz zemlje gledati osem cm. Voluhar v primeru da ga ne zatiramo naredi ogromno škode, saj obžira korenine sadnih rastlin in taka rastlina propade. 
Še vedno sadimo nove sadike sadnih rastlin, vendar ne v primeru če so tla premokra in zmrznjena. Sadike pred sajenjem namočimo v kalež, to je mešanica vode, ilovice in kravjaka. V kolikor kupljenih sadik ne uspemo posaditi, jih spravimo na varno mesto v vrtu, brez podtalne vode, voluharja, miši, zajcev. Te sadike spravljamo v izkopan jarek drugo ob drugi, ter sproti zasipavamo z zemljo, pazimo, da med koreninami ni praznega prostora. Ko korenine sadik zasujemo, zemljo pohodimo in zalijemo. Sadno drevje zavarujemo z apnenim beležem.

Opravila na kmetiji v novembru

* setveni koledar je vpisan v register avtorskih del pri AAS, številka R-073/04

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Nedelja, 10. december 2023    05:24:30

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki