• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Permakultura je zavestno načrtovanje in ohranjanje optimalno donosnih kmetijskih ekosistemov, ki imajo značilnosti naravnih ekosistemov, tako glede raznolikosti in uravnoteženosti, kot tudi prožnosti. Gre za harmoničen odnos med ljudmi in pokrajino, ki ljudem nudi hrano, energijo, zaščito ter uspešno zadovoljuje tako njihove materialne kot tudi nematerialne potrebe.

Besedo »permakultura« sta sredi sedemdesetih sestavila Avstralca Bill Mollison in David Holmgren iz besed permanenta agrikultura ali permanentna kultura. Permakulturo lahko opišemo kot etični sistem načrtovanja primeren za proizvodnjo prehrane, izrabe prostora ter gradnjo prebivališč. V njej se prepletajo ekologija, pokrajina, organsko kmetijstvo, arhitektura in agrogozdarstvo. Poudarek ni na teh posameznih elementih, temveč na povezavah med njimi, pri čemer se doseže sinergijski učinek. Permakultura sloni na pozornem in preudarnem opazovanju narave in naravnih sistemov ter prepoznavanju univerzalnih vzorcev in principov z vključevanjem le-teh v naše okoliščine.

V začetku je šlo za vedo o trajnostnem kmetovanju, ki pa se je z leti razširila tudi na druga področja človeškega življenja kot npr.: Izdelava ekosistema, gradnja bivališč, energetika, ekonomija in medčloveški odnosi. Permakultura povezuje in sicer: arhitekturo z biologijo; poljedelstvo z gozdarstvom; gozdarstvo z živinorejo.

Načela permakulture so: dolgoročnost, učinkovitost, polikultura, celotnost, obnovljivi energetski viri, mnogonamenskost, skrb za zemljo, skrb za človeka, delitev presežkov, usmerjenost za rešitve, recikliranje in človeku v mestu približati pridelovanje hrane.

Osnovno vodilo permakulture je, da opazujemo dogajanja v naravi in poskušamo dognanja, pridobljena z opazovanjem, prenesti v človekovo okolje. Naravni ekosistemi so trajnostni in če razumemo kako delujejo, lahko trajnost prenesemo v naše življenje. V naravi se ob najmanjši porabi energije proizvede največ. Prenos tega dognanja v naše razmere se glasi: z najmanj dela dobimo največ.

Etična načela permakulture so strnjena v tri misli: skrb za Zemljo, skrb za človeka in pravični delež za vsakogar.

Povezave:

http://www.zelenimedij.si/aktualno/agro

http://www.zdravlja.com/permakultura/

Objava izraža mnenja avtorja vsebine, pri čemer zemlja.si ne odgovarja za točnost podatkov.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    19:18:09

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki