• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Letošnja zima se ne da in ne da. Mokro in hladno vreme nam ne dopušča zgodnjega spomladanskega sajenja. Česen bi moral biti že v zemlji, da bi se v tem času lahko dobro ukoreninil. Pri poznem sajenju še posebej če je malo padavin  v maju in juniju glavice ostanejo drobne, slabe ali celo brez strokov.

Česen je vrtnina, ki naj ne bi manjkal v nobenem zelenjavnem vrtu. Predvsem zaradi njegove uporabnosti v  kulinariki in dokazanih zdravilnih lastnostih kot tudi zaradi dobrega sosedskega vpliva v vrtu.

Česen dobro uspeva ob solatah, rdeči pesi, šetraju, blitvi in jagodah. Posajen ob vrtnicah odganja škodljivce.

Česen po navadi vzgajamo iz zdravih lepo razvitih zunanjih strokov. Nekoliko manj poznan in razširjen je način pridelave iz sadik.

PREDNOSTI SADIK ČESNA?

Za sadike se pogosto odločamo zaradi slabših pridelovalnih razmer. Letošnja dolga zima bo lepo pokazala prednost sadik. Še posebej tam kjer so težka in počasi odcedna tla. Z nakupom sadik lahko te neugodne rastne razmere izničimo. Sadike česna, ki jih lahko  nabavite pri svojih vrtnarjih ali pridelovalcih sadik, imajo že dobro razvit koreninski sistem v koreninski grudi. Presajene v gredo bodo sadike nemoteno nadaljevale z razvojem nadzemnega dela. V primerjavi s stroki, ki morajo koreninski sistem šele ustvariti. V času tvorbe korenin mora  imeti česen ves čas na razpolago dovolj vlage. V primeru da vlage ni dovolj se stroki slabše ukoreninijo, kar ima za posledico drobne in slabo razvite glavice.

Sadike s koreninsko grudo običajno sadimo na isto globino, kot je višina koreninske grude. Sadike česna pa lahko posadimo tudi globlje.

Kje lahko nabavimo sadike česna?

Pri vrtnarjih, pri pridelovalcih sadik zelenjave in v vsaki bolje založeni trgovini s sadikami.

cesen1m

cesen2m

cesen3m

cesen4m

cesen5m

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 22. februar 2024    19:24:15

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki