• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica
Nekateri ljudje verjamejo, da jedo zdravo hrano, ki vsebuje veliko polnovrednih žitnih zrn, ker na embalaži živil preberejo izraze, kot so ''medena pšenica'', ''mnogozrnat'' - npr. kruh, ''zdrava pšenica'' itd. Zavedati se moramo, da to ni vedno res, zato moramo biti pri nakupih še toliko bolj pazljivi. V trgovini preglejte polico s kruhom. Verjetno boste našli številne nove vrste kruha, na katerih piše, da so zdravi. Če vsebujejo več prehranskih vlaknin kot včasih, imajo dodano sojino moko in so narejeni iz polnovrednih žitnih zrn, potem je uživanje takih vrst kruha korak k zdravju.

Ker se zavedamo njihovih dobrodejnih učinkov, nam polnovrednih žitnih zrn ne bo težko najti v trgovini. Hranimo jih v nepredušno zaprtih posodah, najbolje kar v hladilniku. Čas kuhanja lahko skrajšamo z namakanjem, okus pa lahko izboljšamo, če jih poprej popražimo. Polnovredna žitna zrna lahko dodamo k juham, enolončnicam in solatam.

Ljubitelji muslijev pa ob tem ne smejo pozabiti, da pomeni prebavljanje žitnih kosmičev, pripravljenih s kravjim mlekom, za organe zelo naporno delo, ki ga je mogoče primerjati z jutranjim triatlonom. Zato je bolje, če žito na hitro segrejemo, namesto kravjega pa uporabimo sojino, riževo, kamutovo…mleko.


Kuhanje žitaric
Za kuhanje žitaric ne uporabljajte aluminijastih ali teflonskih posod, saj lahko pri mešanju delci posode pridejo v hrano. Najboljše za pripravo žitaric so posode iz nerjavečega jekla ter bakrene in glinene posode. Pri slednji pazite – nekatere glinene posode so barvane z neužitnimi in celo strupenimi barvami. Preverite varnost glinene posode že ob nakupu. Žitarice v zrnju pred uporabo namočite, če nimate časa, pa jih vsaj temeljito sperite z vodo. Žitarice kuhamo v vodi, čas kuhanja pa je odvisen od posamezne vrste. Vode, v kateri se kuhajo žitarice, ne solimo, dokler ne zavre. Po vretju znižamo temperaturo in napol pokrijemo posodo, v kateri kuhamo. Preden postrežemo, žitarice pustimo stati nekaj minut.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Petek, 19. april 2024    02:44:50

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki