• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Mešanje nepravilno kombirane hrane zakisa kri in telo, kar slabi kri, sokrvice in druge telesne tekočine ter pospešuje širjenje škodljivih glivic, bakterij in virusov. Stanje običajno poslabšujo kemikalije, ki jih zaužijemo s hrano, antibiotiki, kemoterapija, zdravljenje s kortikosteroidi, sladkorna bolezen, maligna obolenja in spremembe prehrambenih navad itd.


Zakisanost kot posledica intenzivnega napora (vadbe) je izravnana:
Izguba telesnih tekočin in bazičnih mineralnih snovi s potenjem in povečana tvorba kislin med presnovo ogljikovih hidratov ter maščob povzročajo obremenitev telesa športnika s kislinami.

PH vrednost:
pH< 4 povzroča povečano izločanje urina (diurezo), Basica Sport mineralni napitek vzdržuje pH 4,2.

Preberite več: ZAKISANOST TELESA

Prebava kompleksnih Ogljikovih hidratov je precej daljša, pri tem kompleksnejše molekule razpadejo na enostavnejše. To se dogaja počasi zato ti ogljikovi hidrati ne povzročajo naglega in velikega porasta krvnega sladkorja in s tem inzulina.Če želimo izgubljati odvečno maščobo je jasno, da bo ta tip živil naš glavni izbor hrane in vir energije. Kompleksni ogljikovi hidrati so zaradi svoje zgradbe in počasne prebave zelo sitostni. Najbolje se obnese kombinacija škrobnih in vlakninastih OH. Počasna prebava omogoča telesu dalj časa konstantno količino energije, hranilne snovi se v mišice dovajajo dalj časa, zato se te tudi mnogo bolje in hitreje obnavljajo.
Ker količina inzulina ostaja zelo nizka, se ne sprostijo hormoni in encimi, ki bi preprečevali porabo odvečne maščobe kot vir energije. Telo začne uporabljati tudi odvečne maščobe.
Ker kompleksni ogljikovi hidrati ne povzročajo naglega padca inzulina, ni napadov lakote in posledičnega nenadzorovanega uživanja prevelike količine hrane. Tako lažje nadziramo, koliko in kakšno hrano bomo zaužili.

Preberite več: ŠPORT IN POLNOVREDNA PREHRANA

Razumljivo je, da tehnična obdelava podraži preparate. Od tod tudi dejstvo, da so preparati z najnižjo biološko vrednostjo najdražji, medtem ko so najcenejši povsem nespremenjeni naravni proizvodi, ki so uvrščeni v najvišjo kategorijo biološke vrednosti. To dejstvo je potrebno posebej naglasiti, kajti pogosto je slišati napačna mnenja, da je polnovredna zdrava hrana dražja kot običajna denaturirana civilizacijska hrana. Enostavno ekonomsko razmišljanje pove, da mora biti snov, izdelana s predelavo vedno dražja, kot osnovna surovina. Saj pri predelavi nastanejo stroški izgradnje tovarne, izplačati je treba plače, zraven je treba prišteti še transportne stroške, zaslužke tovarnarjev ter trgovcev na veliko in malo. Samo z reklamo, ki jo končno tudi mora plačati potrošnik, je to dejstvo tako spretno prikrito, da se ga ljudje niti ne zavedajo.

Preberite več: ALI JE POLNOVREDNA HRANA DRAGA?

Sreda, 3. junij 2020    21:40:08

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki