lat. Glycine max (L.) Merr.
VSEBUJE: magnezij, kalij, kalcij, železo, pa tudi selen, vit. B in cink, folno kislino in lecitin. ½ skodelice sojinega semena je enakovredno 150 g mesa.
Sojina moka nima glutena, vendar se iz nje ne more spečt kruh. Lahko pa se doda drugi moki, npr. rženi ali pšenični (do 15%).
lat.: Avena sativa
VSEBUJE: ß-sitosterol, ki je antitumorna spojina, minerale, saponine, flavonoide, alkaloide, steroide, vitamine B1, B2, D in E, karotene; je bolj siromašen z lepkom, vsebuje pa specifično beljakovino – avenin (dobro deluje na človeško telo). Ker vsebujejo mnogo esencialnih aminokislin in mineralov so ovseni kosmiči priporočljivimi viri prehranskih vlaknin. V plodovih in listih so steroidni saponini, podobno tudi v koreninah. Imajo močno protimikrobno delovanje. Semenska lupina vsebuje alkaloid gramin, ki naj bi skupaj z drugimi snovmi deloval pomirjevalno. Plodovi vsebujejo največ škroba, nekaj beljakovin, proste aminokisline, vitamine, minerale in jod.
Ovsena moka vsebuje 1% vode, 14% beljakovin, 6% maščob, 2% celuloze, 65% škroba in 2% pepela.
lat.: Triticum spelta
VSEBUJE: 100 g pire vsebuje: 12,5 g vode, 11,6 g beljakovin, 2,7 g maščob, 62,4 g ogljikovih hidratov, 8,8 g balastnih snovi, 3,0 mg natrija, 447 mg kalija, 22 mg kalcija, 411 mg fosforja, 130 mg magnezija, 4,2 mg železa, 0,06 mg fluora, 0,30 mg vitamina E, 0,10 mg vit. B1, 1,50 mg niacina, 0,30 mg vit. B6 in vit. A. V primerjavi z navadno pšenico vsebuje pira 10-12% več proteinov. Ovojnice pirinega zrnja vsebujejo do 90% kremenčeve kisline.
100 g pire ima 1340 kJ/ 320 kcal
PRIPRAVA:
NAMAKANJE: piro je potrebno namakati 8 ur in z isto vodo skuhati. Razmerje: 2 skodelici pšenice in 5 skodelic vode.
KUHANJE: začnemo z močno temperaturo da začne vreti in potem znižamo. Ko ugasnemo štedilnik, pustimo piro pokrito v vroči vodi na štedilniku. V namočeni vodi kuhamo 60 min/ 15-30 min.
Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov. | |
Sprejemam piškotke. Potrditev |