• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

lat.: oryza

VRSTE RIŽA: danes obstoja več kot 1000 vrst riža. Razlikujejo se po okusu, velikosti in obliki zrn ter času, potrebnem za kuhanje. 
Nepoliran riž je temno rjave barve, poznan tudi pod imeni: nebrušen riž, naravni riž, cargo riž. Ta riž je „polnovreden“, ker so v njem ohranjene vse hranilne snovi, vitamini, minerali in vlaknine. Posebnost: potrebno ga je kuhati od 25 do 50 minut. 
Obrušen riž je bel in vsebuje več škroba. Ta se kuha samo 12 do 15 minut. 
Parboiled riž je predelan po posebnem termičnem postopku (s paro ali vročo vodo). Tu pridejo vitamini in minerali v notranjost zrna že pred brušenjem, zato je to čedalje bolj priljubljena vrsta riža.




UPORABA: približno 92% za človekovo prehrano, 4% za živinsko krmo, 3% za industrijo in 2% za setev. 
Riževa moka se lahko predela tudi v rižev papir. V Koreji vlagajo zelenjavo z rižem, soljo in čilijem. Tatami tepih v japonskih templjih je iz riževe slame. 

POSEBNOSTI: Pri mnogih narodih je riž simbol za življenje in oploditev. Zato tudi pri nas poznamo običaj posipavanja mladoporočencev z rižem. 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Petek, 26. april 2024    14:00:35

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki