• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

lat.: Hordeum sativum
VSEBUJE: Jêčmen vsebuje kalij, fosfor in magnezij, vitamine B kompleksa, niacin in vitamin E in krom. Bogat je tudi z vlakninami (dietnimi, topnimi-beta glukan). V primerjavi s pšenico vsebuje nekaj manj beljakovin (10%) in nekaj več maščob (2,5%). Ječmenova zrna vsebujejo še 60-70% ogljikovih hidratov (predvsem škroba), 11% proteinov, 10% balastnih snovi. Ječmen vsebuje gluten, kar lahko pri neprenašanju vodi do problemov.

 


DELOVANJE: Krom (mineral v sledovih) pomaga uravnavati krvni sladkor; Topna vlaknina (beta-glukan) pomaga zniževati nastanek holesterola v jetrih, antioksidanti pa pomagajo pri zaščiti pred boleznimi srca in ožilja. Uporabljajo ga tudi pri driski, tvorih, sklepnih bolečinah, piku insketov, želodčnih problemih.
Ječmen daje čaj zoper želodčni katar, grižo in hripavost. Zrnje namočimo, skuhamo in primerno osladimo. (1996)

 

UPORABA: kot živinska krma, moka, ječmenova kaša ali nadomestek za kavo (Franck in Proja). Uporablja se tudi za pripravo piva, kvasa, slada, sladnega ekstrata.

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Petek, 29. marec 2024    03:05:24

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki