lat.: Fagopyrum esculentum
VSEBUJE: ima najbolj harmonično sestavo beljakovin; ne vsebuje glutena, je primerna za bolnike s celiakijo. Vsebuje 72% ogljikovih hidratov, 10 proteinov, 13% vode; bogata je s cinkom, vsebuje tudi baker, magnezij in selen. V ajdi je malo olja z nenasičenimi maščobnimi kislinami (70%). Vsebuje mnogo aminokislin (lizin, arginin in triptofan) in tudi lecitin. Vsebuje tudi fagopyrin, ki je podoben hipericinu iz šentjanževke (ob izpostavljanju sončni svetlobi povzroči spremembe na nepigmentirani koži).
UPORABA: Priporoča se v prehrani ljudi, ki ne jedo mesa. Ajdovo kašo skuhamo in uživamo kot prikuho, ali pa pečeno (podobno riževem narastku). Zmleto uporabljamo kot ajdovo moko za žgance, kruh, štruklje, palačinke, rezance (Japonska), biskvite i.pd. Iz italjanske kuhinje je poznana polenta.
DELOVANJE: Iz posušenih cvetočih rastlin prIpravimo čaj, ki vsebuje veliko rutina (antioksidant). Vsebuje rutoside, zato jo uporabljamo za zdravljenje venske insuficience (krčne žile). Preprečuje sladkorno bolezen. Varuje pred živčnimi boleznimi in motnjami v rasti in pospešuje zdrav razvoj otroka. Deluje pomirujoče na jetra in žolč, trebušno slinavko in želodec.
Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov. | |
Sprejemam piškotke. Potrditev |