• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

lat.: Amaranthus retroflexus


VSEBUJE: mnogo rudnin, beljakovin, lahko prebavljivega škroba; nima glutena, zato ga lahko uživajo tudi preobčutljivi na gluten. 
V primerjavi s pšenico vsebuje več rudnin kot pšenica, kalcija je celo sedemkrat več, magnezija in železa pa trikrat več. Maščob je 9 %, od tega približno polovico maščob v obliki olj; olje vsebuje pretežno omega 3 maščobne kisline. Beljakovin je 16 %, z biološko vrednostjo 75 %, vlaknin 14 %, ogljikovih hidratov 59 %, vitamin B, fitosteroel. Zelo pomembna je vsebnost esencialne aminokisline lizin in metionin.

 

amarant

 

DELOVANJE: 
Amarant je varovalna hrana pred degeneracijskimi boleznimi, pomaga ohranjati ožilje prožno in varuje pred rakastimi obolenji.


PRIPRAVA: namakamo 2-3 uri. Oprano seme stresemo v vrelo vodo, pustimo zavreti in počasi kuhamo pri šibki temperaturi 45min/5-10 min še pri ugasnjenem štedilniku s pokrovom na posodi. Zdrobljen amarant bo kuhan že v petih minutah. 
Amarantova moka iz trgovine lahko postane žarka, če jo meljete sami, na koncu zmeljite še malo žita ali riža, da očistite mlinske kamne. 
Pri pripravi kruha ga mešamo s koruzno moko, ker nima glutena in testo ne bi moglo vzkipeti.

 

amarant

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Sobota, 20. april 2024    13:18:50

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki