• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Polnovredno žitno zrno - pa naj bo to ječmenovo, ovseno, pšenično ali drugo mora vsebovati vse dele zrna: ovoj, jedro ali endosperm in kalček. S predelavo žitnih zrn v belo moko ali beli riž, odstranimo ovojni del in kalček zrna ter vse njune hranilne snovi, antioksidante in rastlinske hranilne snovi. Pri predelavi ostane le škrobnata snov, iz katere sicer delajo kruh, vendar pa ta ni koristen za zdravje.


Vitalne sestavine
Žita so dragocen vir beljakovin, saj jih vsebujejo 7-15 odstotkov. Velika prednost teh rastlinskih virov je, da njihove beljakovine ne vsebujejo neželenih spremljevalcev, kot so čezmerne maščobe in holesterol. Žita so vir dragocenih in žilam prijaznih nenasičenih maščobnih kislin.


Ogljikove hidrate v polnovrednih žitih do 75% sestavlja škrob, ki ga je v črevesju treba razgraditi v posamezne sladkorne molekule. Za ta postopek je potreben čas, zato razgrajeni gradniki le počasi preidejo v kri. Dobra plat tega je, da se raven sladkorja v krvi ne zviša prehitro.


Vsi ogljikovi hidrati, kot je škrob in vse vrste sladkorjev morajo pri razgradnji na ogljikovo kislino in vodo v človeškem organizmu preiti preko stopnje grozdnega sladkorja. Jedro žitnega zrna pa pretežno sestavlja škrob, zaradi česar vštevamo zrnje oziroma moko in kruh v skupino ogljikovih hidratov. Kolikor več ogljikovih hidratov organizem predela, toliko več vitamina B1 potrebuje.

 

 

Enodsperm – škrobno jedro
Bran – celulozni ovoj
Germ - kalček

 

Polnovredno žitno zrno

 

Pšenično zrno
Izraz polnozrnato pomeni žitno zrno, ki vsebuje kalček, škrobnato jedro in ovoj, za razliko do rafiniranega žita, ki vsebuje samo škrobnato jedro. Cela zrna so kaljiva, medtem ko predelana niso kaljiva (npr. poliran riž, brušen ječmen …).

 

Polnozrnati izdelki so pripravljeni iz polnozrnate moke, ki nastane  z mletjem celega žita, ki v celoti ostane v moke. Cela zrna so naravni vir proteinov, predvsem pa ogljikovih hidratov in jih lahko uporabimo za pripravo raznovrstne hrane.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Sobota, 25. januar 2020    06:12:14

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki