• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Na dan bi morali zaužiti 5 do 7 porcij polnovrednih žitnih zrn, kar se sliši ogromno, vendar to ni težko, ker je standardna mera majhna. Poglejmo nekaj tipičnih porcij:

  • 1 rezina kruha, 1 majhna žemljica,
  • 1/2 skodelice kuhanih žitaric, riža ali testenin,
  • 5 ali 6 majhnih keksov (krekerjev),
  • 1 majhen kos pite,
  • 1 majhna tortilja,
  • 3 kosi riževega ali koruznega peciva,
  • 1/2 navadne štručke ali 1/2 štručke za hamburger,
  • 1 porcija hladnih žitaric.


KORUZA
Je zelenjava, ki pravzaprav spada med žita. Koruza je edinstvena vrsta žita, saj vsebuje pet vrst karotenoidov: betakaroten, alfakaroten, betakriptoksantin in lutein/zeaksantin. Pomembne količine teh snovi vsebuje samo rumena koruza, medtem, ko jih bela koruza nima.



SUPER NADOMESTEK: LANENA SEMENA
So najboljši nadomestek ovsa in vsestranski zaklad hranilnih snovi, kot so: vlaknine, beljakovine, magnezij, železo in kalij. Posebno pozornost si zaslužijo, ker so najboljši rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin. Omenimo še rastlinske estrogene - lignine, ki varujejo telo pred nastankom raka dojk.


SUPER NADOMESTEK: PŠENIČNI KALČKI
Pšenični kalčki so zarodki pšeničnega zrna, ki še ni bilo kuhano, mleto ali oluščeno in vsebujejo ogromno hranilnih snovi. Pšenični kalčki so, tako kot laneno seme, eden izmed redkih rastlinskih virov omega-3 maščobnih kislin. Vsebujejo tudi fitosterole, ki imajo pomembno vlogo pri zaviranju vpijanja holesterola. Enostavno jih lahko potresemo po ovseni kaši, jogurtu, dodamo jih k palačinkam, pecivu ali kruhu.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Petek, 29. marec 2024    13:01:59

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki