• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

lat. Glycine max (L.) Merr.

VSEBUJE: magnezij, kalij, kalcij, železo, pa tudi selen, vit. B in cink, folno kislino in lecitin. ½ skodelice sojinega semena je enakovredno 150 g mesa.
Sojina moka nima glutena, vendar se iz nje ne more spečt kruh. Lahko pa se doda drugi moki, npr. rženi ali pšenični (do 15%).

 


UPORABA: Užitna so le semena oz. kalčki. Iz soje se pripravlja tudi mleko, vendar nima mnogo kalcija. Sojine beljakovine se uporabljajo v pripravi jedi in kot nadomestek za meso in znižujejo holesterol. V trgovini se dobijo različni izdelki, ki vsebujejo sojo.

 

DELOVANJE: novejše raziskave so pokazale, da isoflavoni (fitoestrogeni: genistein, daidzein) iz soje in sojinih izdelkov naše telo ščitijo pred določenimi vrstami raka (dojke, rodila, prostata, pa tudi kolona). 

POZOR: soja nima samo zdravilnih lastnosti; nekateri vmesni produkti, ki nastanejo v presnovi so podobni karcinogenim snovem. Skupina Metzler raziskuje fitoestrogene, ki se uživajo s hrano, kakor tudi njihove vmesne in končne produkte v presnovi. Zaenkrat še ni poznano, kateri produkti pomagajo, kateri škodijo.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Petek, 26. april 2024    08:24:00

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki