lat. Glycine max (L.) Merr.
VSEBUJE: magnezij, kalij, kalcij, železo, pa tudi selen, vit. B in cink, folno kislino in lecitin. ½ skodelice sojinega semena je enakovredno 150 g mesa.
Sojina moka nima glutena, vendar se iz nje ne more spečt kruh. Lahko pa se doda drugi moki, npr. rženi ali pšenični (do 15%).
UPORABA: Užitna so le semena oz. kalčki. Iz soje se pripravlja tudi mleko, vendar nima mnogo kalcija. Sojine beljakovine se uporabljajo v pripravi jedi in kot nadomestek za meso in znižujejo holesterol. V trgovini se dobijo različni izdelki, ki vsebujejo sojo.
DELOVANJE: novejše raziskave so pokazale, da isoflavoni (fitoestrogeni: genistein, daidzein) iz soje in sojinih izdelkov naše telo ščitijo pred določenimi vrstami raka (dojke, rodila, prostata, pa tudi kolona).
POZOR: soja nima samo zdravilnih lastnosti; nekateri vmesni produkti, ki nastanejo v presnovi so podobni karcinogenim snovem. Skupina Metzler raziskuje fitoestrogene, ki se uživajo s hrano, kakor tudi njihove vmesne in končne produkte v presnovi. Zaenkrat še ni poznano, kateri produkti pomagajo, kateri škodijo.
Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov. | |
Sprejemam piškotke. Potrditev |