• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

lat.: Hordeum sativum
VSEBUJE: Jêčmen vsebuje kalij, fosfor in magnezij, vitamine B kompleksa, niacin in vitamin E in krom. Bogat je tudi z vlakninami (dietnimi, topnimi-beta glukan). V primerjavi s pšenico vsebuje nekaj manj beljakovin (10%) in nekaj več maščob (2,5%). Ječmenova zrna vsebujejo še 60-70% ogljikovih hidratov (predvsem škroba), 11% proteinov, 10% balastnih snovi. Ječmen vsebuje gluten, kar lahko pri neprenašanju vodi do problemov.

Preberite več: JEČMEN

lat.: Triticum turgidum polonicum

Kamut je stara vrsta pšenice.


VSEBUJE: vsebuje gluten, pa tudi več beljakovin, cinka, magnezija, vitamina E (alfa 2, beta tokoferol, delta in druge tokole), aminokislin in nenasičenih maščobnih kislin, kot ostalo žito. Pravtako vsebuje več selena, ki kot antioksidant preprečuje raka in povečuje imunsko odpornost. Vsebuje tudi vit. B1, 2, 6, niacin, pantotensko in folno kislino. Zato spada pod visoko energetsko prehrano.

Preberite več: KAMUT

lat.: Stigmata Maidis
Poznamo več vrst koruze, npr.: sladka koruza, pokovka, zrnata poljska koruza in veliko hibridov...


VSEBUJE: mnogo ogljikovih hidratov, vitaminov A, B in C ter vlaknin, pa tudi železo, magnezij, kalij, fosfor. Mlada koruza ima tudi veliko folne kisline.

Preberite več: KORUZA

Torek, 23. april 2024    12:00:32

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki