lat.: Triticum monococcum
VSEBINA: pirika ima več mineralnih snovi in aminokislin kot pšenica. Visoka količina rumenega pigmenta Beta-karotena da pirikini moki rumeno barvo.
VSEBUJE: minerale in snovi v elementih, med drugim magnezij, kalij, železo, fosfor, flour in silicij. Flour je dober za zobe. Silicij, v obliki kremenčeve kisline, je pomemben za čisto polt, zdravo kožo, lase in nohte.
Proso vsebuje 60-80% ogljikovih hidratov, 6-20% beljakovin, mnoge esencialne aminske kisline in 1-6% maščob. ¾ olja vsebuje nenasičene maščobne kisline in vitamin E, provitamin A, B-vitamine kot B1 in niacin.
PRIPRAVA:
NAMAKANJE: ne namakamo, samo operemo z vročo vodo.
KUHANJE: proseno kašo vsipamo v vrelo vodo, pustimo zavreti brez da bi mešali, pokrijemo s pokrovom, tako obdrži strukturo zrnja. Kuhamo 25-30 min/5-10.
nem.: Grünkern
Je nezrela žetev pire, ki je neposredno za tem spražena.
Po sušenju ali darenju (način po engl. Corn Drying Kiln-u) se drži brez da bi plesnel.
PRIPRAVA:
NAMAKANJE: grinkern je potrebno namakati 8 ur in z isto vodo skuhati. Razmerje: 2 skodelici pšenice in 4 skodelic vode.
KUHANJE: začnemo z močno temperaturo da začne vreti in potem znižamo. Ko ugasnemo štedilnik, še pustimo pokrito v vroči vodi na štedilniku.
Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov. | |
Sprejemam piškotke. Potrditev |