• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

lat.: Triticum L.

najbolj pogoste vrste: 
- Triticum aestivum L. – Weichweizen (nem.)
- Triticum aestivum subsp. spelta (L.) Thell. – Spelt ali Dinkel (nem., nezrel, za kruh)
- Triticum dicoccum Schübler – Emmer (nemško)
- Triticum durum Desf.- Hartweizen (nem.)
- Triticum turgidum subsp. polonicum (L.) Thell.- Kamut (nem., vrsta Emmerja)
- Triticum monococcum L.- Einkorn (nem., v pekarnah in za pivo, najstarejša vrsta)

VSEBUJE: 
10,42% vode, 10,7% beljakovin, 2,0% maščob, 75,36% ogljikovih hidrato, 12,7% balastnih snovi (del ogljikovih hidratov), 1,5% mineralnih snovi.
Minerali na 100 g: kalcij 34 mg, železo 5,4 mg, magnezij 90 mg, fosfor 402 mg, kalij 435 mg, natrij 2 mg, cink 3,5 mg, baker 0,43 mg, mangan 3,40 mg
Vitamini na 100 g: thiamin (vit. B1) o,41 mg, riboflavin (B2) 0,11 mg, niacin 4,77 mg, pantotenska kislina 0,85 mg, vitamin B6 0,38 mg, foljna kislina 0,04 mg, vitamin E 1,44 mg.
Kalorije: 100 g ima 1425 kJ




PRIPRAVA: 
NAMAKANJE: pšenico je potrebno namakati 8 ur in z isto vodo tudi kuhati. Razmerje: 2 skodelici pšenice in 5 skodelic vode.
KUHANJE: začnemo z močno temperaturo da začne vreti in potem znižamo. Ko ugasnemo štedilnik, pustimo pokrito v vroči vodi na štedilniku. Pšenico v namočeni vodi kuhamo 60 min/ 15-30 min. 

POSEBNOSTI: Če damo sol in začimbe bolj proti koncu, bodo zrna bolj mehka. Pri uporabi debelo mlete moke ali zdroba, je treba dati 1/10 več vode. Pšenico lahko mešamo z naravnim in divjim rižem.

UPORABA: Cela zrna se lahko skuhajo in jedo kot priloga. Pšenico T. durum uporabljamo predvsem za pšenični zdrob in testenine, T. aestivum (krušno pšenico) pa pri peki kruha. 
Pšenico lahko dodamo tudi kot prilogo k različni zelenjavi.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Petek, 29. marec 2024    12:48:48

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki