• Plodovi podeželja
  • Plodovi podeželja
  • Sončna tržnica
  • Sončna tržnica

Lat.: Secale cereale

VSEBUJE: manj lepka kot pšenica, je pa bogatejša z vlakninami. Vsebuje tudi vit. E, riboflavin, folno in pantotensko kislino; vsebuje tudi 2x toliko lizina kot pšenica, 9% vode, 12% beljakovin, 2,5% maščob, 65% ogljikovih hidratov, 9,5% balastnih snovi in 2% mineralov.
Od tega 100 g rži vsebuje tudi: kalcij 33 mg, železo 2,67 mg, magnezij 121 mg, fosfor 374 mg, kalij 264 mg, natrij 6 mg, cink 3,73 mg, baker 0,450 mg, mangan 2,680 mg, selen 0,035 mg; 
Vitamini: tiamin 0,316 mg, riboflavin 0,251 mg, niacin 4,270 mg, pantotenska kislina 1,456 mg, vit. B6 0,294 mg, foljna kislina 0,060 mg, vitamin E 1,870 mg, alfa-tocoferol 1,280 mg;
Aminske kisline: Tryptophan 0,154 g, Threonin 0,532 g, Isoleucin 0,549 g , Leucin 0,980 g, Lysin 0,605 g, Methionin 0,248 g, Cystin 0,329 g, Phenylalanin 0,674 g, Tyrosin 0,339 g, Valin 0,747 g, Arginin 0,813 g, Histidin 0,367 g, Alanin 0,711 g, Asparagin 1,177 g, Glutamin 3,661 g, Glycin 0,701 g, Prolin 1,491 g, Serin 0,681 g




DELOVANJE: vlaknine v rži pomagajo pri zmanjševanju telesne teže saj močno nabrekne in tako nudi občutek sitosti. Ržene vlaknine vežejo nase tudi strupene snovi v črevesju, zato je primerena pri preprečevanju raka. Malenkostno učinkuje tudi pri težavah v menopavzi. 

PRIPRAVA: ker vsebuje manj lepka kot pšenica, se iz ržene moke ne more zamesiti tako dober kruh kot iz pšenične. Peki mešajo rženo moko s pšenično; tak kruh ostane dalj časa svež. Uporablja se tudi v pripravi alkohola. 

POSEBNOSTI: rži je dostikrat primešan mutterkorn (5-10%), zato se opozarja, da se uživa samo prečiščeno zrnje, ker se s čiščenjem odstranijo organi strupene gobe „Mutterkorn“. Ta goba povzroči človeku bolečine in krče; tudi popadke in se uporablja pri abortusu...

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Četrtek, 28. marec 2024    18:16:17

PRIJAVA

Prijava

Prijava

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomni si me

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
Kaj so piškotki